Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică

Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică
Evenimentele politice cu miză climatică | Sursa foto - Infoclima
Publicat: 04/01/2023, 13:20
Actualizat: 04/01/2023, 13:21

Anul 2022 a fost unul deosebit de încărcat în ceea ce privește discuțiile, politicile și știința legată de climă. De la raportul Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care sugera 10 puncte pentru reducerea dependenței UE de gazul rusesc, la raportul IPCC și, spre final, COP 27 semnalul este unul clar: este necesară o cooperare mult  mai strânsă la nivel global în privința politicilor climatice pentru reducerea emisiilor GES și respectarea pragului de 1.5 Celsius până în 2050.

Însă contextul geopolitic din prezent coroborat cu crizele energetice și economice ar putea reprezenta obstacole semnificative pentru implementarea politicilor climatice atât la nivel local, cât și global.

2023 va fi un an încărcat cu evenimente, conferințe și summit-uri ce vor actualiza actualele măsuri și angajamente și posibil introduce noi politici. Însă două evenimente vor fi cap de afiș. COP 28 va avea loc în Dubai, o decizie ce a provocat reacții ținând cont că Emiratele Arabe Unite sunt al șaptelea cel mai mare producător și exportator de petrol din lume. Apoi al doilea summit climatic al țărilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) va avea loc în Arabia Saudită cu țara gazdă dorind să investească 2.5 miliarde USD în următorii 10 ani pentru a-și reduce emisiile GES, planta păduri și reduce deșertificarea în zona peninsulei arabe.

De notat este faptul că Arabia Saudită este una din țările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume și cu cele mai mari exporturi în acest domeniu alături de Rusia și Statele Unite.

Începutul anului va aduce ediția cu numărul 13 a Consiliului Agenției Internaționale a Energiei Regenerable (IRENA). Scopul acesteia este de a reuni șefi de stat, miniștri, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai altor organizații internaționale pentru a reafirma agenda globală privind energia regenerabilă și pentru a face pași concreți în vederea accelerării tranziției energetice globale. Acest eveniment se va desfășura între 14 și 15 ianuarie 2023 la Abu Dhabi, notează dr. Vlad Radu Zamfira pentru InfoClima.

  • Între 21 și 24 Februarie Organizația Națiunilor Unite organizează un workshop ce propune discutarea planurilor naționale de adaptare (NAPs) pentru cele mai vulnerabile țări din Africa (Least Developed Countries LDCs).
  • La începutul lunii Martie (28 Febr- 3 Mar) la Varșovia va avea loc summit-ul cu numărul 18 organizat de  comitetului executiv al mecanismului internațional de pierderi și daune climatice.

Schimbările climatice duc la creșterea mortalității, distrug natura și fac lumea mai săracă

În luna martie de asemenea este programată publicarea ultimei părți a raportului IPCC (Sixth Assessment Report) ce va fi un moment definitoriu al anului din perspectiva studiilor climatice. De notat că Raportul IPCC al anului 2022 a adus vești îngrijorătoare iar punctele cheie au inclus faptul că:

  • Schimbările climatice duc la creșterea mortalității, distrug natura și fac lumea mai săracă
  • Eforturile pentru adaptare la schimbările climatice sunt sub-finanțate și nu pot fi o alternativă la reducerea emisiilor.
  • Impactul schimbărilor climatice este resimțit în fiecare colț al planetei, totuși cele mai expuse rămân țările sărace.

Între 22 și 24 Martie la New York va avea loc conferința Națiunilor Unite ce va avea în prim plan implementarea unor soluții sustenabile la nivel global ce privesc apa. În prezent, 40 % din populația lumii este afectată de lipsa apei. Conferința va fi o ocazie importantă de a crește gradul de conștientizare, de a stabili o traiectorie optimă și de a avansa agenda privind apa.

Începutul verii va aduce o nouă conferință climatică organizată la Bonn (5-15 Iunie 2023). De regulă, aceste conferințe pregătesc multe din politicile ce urmează a fi discutate în COP-ul anului respectiv și reprezintă un punct de legătură între două COP-uri succesive, ce poate evalua și reconsidera spre exemplu ținte climatice ce necesită revizuiri. Un sumar al conferinței de la Bonn din 2022 este disponibil aici.

A doua conferință globală a schimbărilor climatice și a sustenabilității

Între 16 și 18 Octombrie va avea loc la Roma a doua conferință globală a schimbărilor climatice și a sustenabilității (Climate Change & Sustainability). Aceasta reprezintă o întâlnirea anuală a liderilor din domeniul climei din mediul academic, de afaceri, public și non-profit, ce va avea ca temă ”Avansarea naturii și a soluțiilor pozitive pentru un viitor net zero și durabil”.

Finalul de an va aduce ediția cu numărul 28 COP (Conference of Parties) ce se va desfășura în Dubai între 30 Noiembrie și 12 Decembrie. Decizia a fost una oarecum controversată mai ales că ediția anterioară (COP 27) a fost organizată în Egipt, țară cu un istoric climatic complicat.  Progresul la COP 27 a fost unul timid cu multe rămase de rezolvat asta deși un consens a fost atins pentru crearea și finanțarea unui  fond de daune și pierderi pentru susținerea celor mai vulnerabile țări în fața schimbărilor climatice.

Care va fi contextul  geopolitic la sfârșitul anului următor? Aceasta este o întrebare cu un răspuns greu de prezis în prezent, unul al cărui geopolitic este dominat de conflicte militare masive în Estul Europei (între Federația Rusă și Ucraina) dar și aproape de țara gazdă a COP 28 în Yemen, printre multe altele.

Cert este că țările din Orientul Mijlociu, mai ales Emiratele Arabe Unite, vor fi în prim plan din perspectiva summit-urilor climatice în anul 2023 prin organizarea unor evenimente globale precum COP 28 în Dubai și consiliul IRENA din Abu Dhabi.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?